De mythes rond HSP - Three Rays
629
post-template-default,single,single-post,postid-629,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

De mythes rond HSP

De mythes rond HSP

Hsp- info

9 mythes en vooroordelen over hoog gevoeligheid

• Hoog gevoelige zijn overdreven emotioneel
Hooggevoeligheid is iets anders dan overgevoeligheid. We kunnen wel emoties intenser ervaren en verwerken, maar we zijn niet per definitie overdreven emotioneel.

• Hoog gevoelige zijn allemaal hetzelfde
Nee, absoluut niet. Er bestaan heel veel verschillende mensen, dus ook verschillende HSP’ers. Ieder mens is uniek! Het ligt helemaal aan cultuur, opvoeding en ontwikkeling als kind hoe jouw gevoeligheidsprofiel zich vormt. De één heeft bijvoorbeeld zich van kleins af aan goed leren af te sluiten en heeft helemaal geen last van externe prikkels, maar kan daardoor ook niet goed bij zijn eigen gevoel. De ander kan zich daarentegen totaal niet af sluiten, maar kan daardoor goed bij zijn authentieke zelf.

• Hoog gevoelige zijn speciaal en bijzonder
Hoog gevoelige hebben inderdaad een bijzondere gave, maar maken je als persoon niet meer als een ander. Iedereen heeft zijn kwaliteiten en dat maakt iedereen speciaal en bijzonder.
HSP’ers zien hun hooggevoeligheid vaak als een enorme last als ze er nog niet goed mee om kunnen gaan. Ze vinden zichzelf dan dus absoluut niet meer bijzonder of specialer dan een ander.

•Hoog gevoeligheid is een stoornis of een ziekte
Hooggevoeligheid is geen stoornis en of ziekte, maar een aangeboren natuurlijke eigenschap.
Hsp is niet op genomen in het DSM (reguliere handboek voor psychologische aandoeningen)
Veel hulpverleners (h)erkennen het daarom ook vaak niet en gaan er verschillend mee om.
Hoog gevoeligheid kan er wel voor zorgen, wanneer je ziek wordt je klachten extra intenser ervaart.

• Hoog gevoeligheid bestaat alleen bij vrouwen.
Er bestaan net zoveel mannen en als vrouwen met hsp, ook net zoveel jongens of meisjes.
De verwarring ontstaat doordat sensitiviteit als vrouwelijke eigenschap wordt gezien. Hierdoor wordt gedacht dat alleen vrouwen hsp’er kunnen zijn; Dit is dus niet zo.

• Hoog gevoelige zijn zwak.
Het is cultureel bepaald wat je als en sterk en zwak bestempeld.
Hsp’ers zorgen graag voor andere en cijferen zichzelf makkelijker weg, in het westen wordt dit gauw gezien als te zacht aardig. Het laten zien van emoties is ook nogal een taboe, hierdoor wordt je al snel gezien als zacht ei, maar de vraag is natuurlijk of dat echt zo is. Ik denk namelijk dat het heel krachtig en sterk is als je durft te laten zien wie je werkelijk bent, denkt, voelt en vindt.

• Hoog gevoelige zijn overdreven kritisch
De meeste HSP’ers hebben vaak last van perfectionisme en het altijd (te) goed willen doen. Vaak zijn ze onzeker en faalangstig. Omdat HSP’ers heel goed aanvoelen wat de ander wil, hebben ze vaak ergens in hun jeugd geleerd dat je alleen goed genoeg bent als je goed bezig bent. Daardoor nemen ze alles wat ze doen onder de loep en kunnen ze best hard zijn naar zichzelf.

• Hoog gevoelige leven altijd spiritueel of zijn paranormaal
Iedereen is spiritueel, alleen niet iedereen wil of kan er naar leven. HSP’ers zijn soms wel extra geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en willen dat wat ze doen nut heeft. Een HSP’er heeft volgens Elaine Aron gevoeligere zintuigen en door hun sterk ontwikkelde antennes begrijpen ze veel van zichzelf of hun omgeving. Maar een HSP’er is niet per definitie paranormaal begaafd

• Hoog gevoelige zijn gek en raar
Wie bepaalt dat eigenlijk?
Ongeveer 15 a 20 % van de bevolking is hsp, dat betekend ongeveer 1 op de 5 mensen. Doordat niet iedereen hoog gevoelig is, wordt dit niet altijd goed begrepen en daardoor als gek of raar worden gevonden.
Hierdoor voelen hsp’ers zicht vaak anders en eenzaam.

Geen reactie's

Geef een reactie